Katz në Dogs : Një Udhëzues arsyeshme per t'i Trajnim dhe Living me Dogs

Rifreskimi i fundit: Aug. 06 2020 | 9 min lexuar

Kjo është pyetje pronarët e mundshëm qen duhet të kërkojë të parë, ndoshta më e rëndësishme në jetën e askujt me një qen:

Përse?

Vendimet më kritike për jetën tonë me qentë janë bërë shpesh para se të sjellë në rrjetë. Përvetësuar një qen në Amerikë është shqetësuese
i thjeshtë. Ju mund të tral në internet, të gjetur një Breeder, ose të marrë një nga puppies disa fëmijë është ofruar jashtë supermarketit (Unë nuk do të këshillojë atë). Ju
mund të vijnë të gjithë një i humbur ndërsa ecje jashtë apo makinës. Disa njerëz kërkojnë qentë për të rock-hard arsye praktike: siguri, gjueti, terapi, search-dhe-shpëtim. Por shumica prej nesh, thonë psikologët dhe behaviorists, kanë motivet më të ndërlikuara emocionale dhe psikologjike.

PSE NUK I DUA një qen?

Njerëzit më shumë vështirësi e kanë lidh me njëri-tjetrin, më shumë ata të kthehet për qentë (dhe kafshët shtëpiake të tjera) për të mbushur ndonjë nga boshllëqet. Ne duket se duhet të duam dhe të dashur në mënyra që janë të pakomplikuar, i pastër, dhe i besueshëm.

Amerika bashkëkohor është, në shumë mënyra, një fragmentuar, Shoqëria shkëputur. Familjet tona zgjeruara kanë lëvizur larg; ne shpesh nuk e dinë fqinjët tanë; shumë prej nesh vrimë deri në natën, ndezur në një lloj të ekranit ose një tjetër. Divorci është i zakonshëm. Puna është bërë e paqëndrueshme, i pasigurt për shumë, shpesh të pakëndshme. Shumë njerëz duket për të gjetur atë më të lehtë për të jetuar dhe të ndërveprojnë me qentë sesa me njëri-tjetrin, dhe kështu lidhjet midis njerëzve dhe qenve të rriten në mënyrë të qëndrueshme të fortë.

Megjithatë, ky zhvillim në marrëdhëniet e këtyre dy llojeve është një njëanshëm. Shumë qentë janë shërbyer mirë nga njerëzit’ thellimin attachment, por qentë nuk mund të bëjnë zgjedhje të ngjashme. Është nevojë e njeriut që e ka pjellë këtë çështje të madhe qenit dashurie.

Njerëzit kanë vendosur të sjellin qentë në qendër të jetës së tyre. Për të gjitha fussing së për të drejtat e kafshëve, Qentë kanë asnjë. Ata nuk do të marrë për të marrë vendime të konsumit. Ata janë të varur nga ne për çdo gjë që ata kanë nevojë për të mbijetuar. Ato nuk mund të flasim përsëri; ata nuk kanë asnjë rol në lidhje me mjediset e tyre apo të ardhmes.

Edhe pse qentë kanë ndihmuar dhe ka punuar me njerëzit për mijëra vjet, kjo është vetëm në dekadat e fundit që ata kanë ardhur për të shihet si diçka tjetër nga (ndoshta më shumë se) Kafshët. Pet-mbajtja ishte popullor midis të pasurve dhe të fuqishme në kohët mesjetare, vëren ethicist kafshë James Serpell në Kafshëve librit dhe Shoqëria Njerëzore: Ndryshimi Perspektivat, por ajo nuk e fitojnë respekt përhapur deri në fund të shekullit të shtatëmbëdhjetë, një kohë të entuziazmit në rritje për shkencën dhe historinë natyrore dhe rritur shqetësim për kafshët’ mirëqenie. Që atëherë, lidhja jonë për qentë është intensifikuar ndjeshëm. Ne njerëzit kurrë nuk kanë qenë më afër një specie tjetër. Ne shpenzojnë dhjetëra miliarda dollarë për kujdesin e tyre, ushqim, dhe dëfrim; për t'u dhënë atyre emrat e njeriut; bisedoni me ata si në qoftë se ata mund të na kuptojnë; besoj ne e dimë se çfarë ata janë duke na thënë në kthim.

Kjo Emocionalizmi shpesh ngatërrohet qentë në nevojat tona dhe dëshiron. Është e zakonshme tani, edhe pse kjo do të ishte tronditëse edhe një brez më parë, për të dëgjuar njerëz të thonë pa falje apo siklet se ata e duan qentë e tyre më shumë se sa ata e duan shumica e njerëzve, se ata e shohin qentë e tyre si anëtarë të familjes së tyre, se ata besoj problemet e tyre më intime dhe sekretet për qentë e tyre, të cilët janë më besnikë dhe të kuptuarit se prindërit, bashkëshortët, të dashuruar, ose miqtë. Shpenzimeve disa ditë në zyrën e një të AFP-së, si pjesë e hulumtimit tim për një libër, Unë isha i habitur për të dëgjuar një grua pas një tjetër thirrje, “Shiko, Mjek, Unë mund të jetoj pa burrin tim, por ju keni marrë për të shpëtuar këtë qen!” Megjithatë vets më thonë ata dëgjojnë atë gjithë kohës.

Dhe jo vetëm nga gratë. Hulumtim Sjelljes tregon se gratë dashuri qentë pjesërisht sepse ata duket emocionalisht përkrahës ende komplekse, në gjendje të kuptojnë pronarët e tyre në një mënyrë të thellë edhe pse pa fjalë. Ndërkohë, Burrat duan qentë sepse ata janë pals përsosur, i lumtur për të shkuar vende dhe të bëjë gjëra, por në gjendje të mbajë ose biseda kërkesës. Ashtu si ai apo jo, qentë tanë’ edukuar me pasqyrojnë tonat. Ne priren për të trajtuar qentë tanë mënyrën se si ne u trajtuar, ose mënyrë ne dëshirojmë ne do të qenë. Sido që të jetë, vet të kaluar të tanë thellësisht formësojnë qëndrimet tona rreth qenve dhe mënyrat Ne tren dhe komunikojnë me ta.

Kjo është zakonisht një proces i pandërgjegjshëm. Pak pronarët sjellë shumë vetë-vetëdijes për marrëdhëniet e tyre i qenit apo të reflektojë mbi familjet e tyre kur ata bërtas me qentë e tyre për të ardhur, apo gugas me ta sikur ata e kuptuan. Një infermiere shkollë unë di kapi qenin e saj nga veshët çdo natë kur ajo u kthye në shtëpi, yelling, “A e doni mua? A jam unë mommy juaj i ëmbël?” Ajo veten pse qen u përpoq të ik gjatë shëtitjet.

Pra motivet për marrjen e një qen të bëhet i rëndësishëm, nëse jeni të brengosur për mirëqenien e saj dhe duan një marrëdhënie të mira. Është përgjigjja juaj në pyetjen përse-nje-qen se kjo është më e lehtë për të kërkuar shoqërimin nga një kafshë të varur se sa nga një person? A doni një qen për shkak të mesazheve subkoshiencës nga TV dhe filma? A jeni më të tërhequr për shpëtimin krijesat se të trajnimit dhe të jetojnë me ta?

A kemi të disiplinuar në mënyra ne ishim të disiplinuar, kërkoni për nivelet e bindjes dhe përsosmëri të kërkuara nga ne, kritikoj ata në zërat dhe fjalë ne dëgjuar? A jemi reenacting drama e vjetra të familjes, duke u përpjekur për të shëruar traumat? A mund të them sinqerisht se ne apo dikush tjetër në familjen tonë është i gatshëm të marrë përgjegjësi emocionale për një qen, jo vetëm të dashur, por trajnimit dhe të kujdeseni për atë?

Një grua me emrin Susan më tha ajo donte një qen sepse ajo ndjeu të pasigurt në një prej rëre, lagje varfëruar në Elizabeth, New Jersey. Kështu ajo mori një qen roje anglisht aq të mëdha që pronari i saj shpejt e bëri atë të dhënë atë larg, pastaj një bariu gjerman i quajtur Thunder. Qeni e bën në mënyrë efektive mbrojnë shtëpinë, akuzuar derën e përparme, kur të huajt vijnë nga. Por që nga Susan, i cili punon si një dirigjent New Jersey Transit, pranon se ajo është një trajner i varfër me shumë pak interes në punën me qen, ajo duhet të bllokohet Thunder në bodrum kur miqtë apo të afërmit vizitoni. Ajo 's vijnë në shtëpi për të gjetur pjesë të panumërta të postës copëtuar; qen kuptohet sheh zarfet që vijnë nëpërmjet slot dera si një kërcënim. Ajo është gjithashtu kishte për të zëvendësuar dyert gërvishtem dhe dritaret e thyera.

Deri tani, Thunder peshon 90 £ dhe tërheq Susan gjithë trotuar kur ajo e merr atë jashtë. Fqinjët dhe fëmijët e tyre janë të tmerruar prej tij, edhe pse ai kurrë nuk ka kafshuar në të vërtetë ose të dëmtuar askënd. Qeni nuk duket agresive aq shumë sa i ndërgjegjshëm; ai është bërë punë ai ishte i punësuar për të bërë, një viktimë e efektivitetit të tij. Por Susan, i cili thotë se ajo e do Thunder, pranon se ajo kurrë nuk të vërtetë të kërkuar një qen për hir të vet. Ajo ndoshta duhet të ketë marrë një kurs vetë-mbrojtjes apo quhet një kompani e sigurimit-alarm në vend. “Ajo do të jetë më e lirë në afat të gjatë, dhe më e lehtë.”

Kuptimi arsyet që ne duam një qen është në qendër të zgjedhur ato të drejtë, trajnimin e tyre siç duhet, duke jetuar me ta për fat të mirë. Më shumë ne e kuptojmë për veten, zgjedhje më të mirë ne jemi të ngjarë të bëjë për të dy llojeve.

Kur ju mendoni rreth saj, ju ndoshta e dini shumë njerëz që ankohen se qentë e tyre janë shumë aktiv ose tepër i ulur, shumë të interesuar në përpjekje për të kapur ketrat ose shumë i hutuar për të ardhur kur i quajtur, tepër mbrojtës i shtëpisë ose në mënyrë nonthreatening ata do të ndihmojnë të kryejë gjërat e vlefshme. Edhe pse qeni zakonisht merr fajin, si shpesh si jo pronar i bërë një zgjedhje të ardhur keq apo keq-konsiderohet. Si pasojë, qen është nën presion që të jetë diçka tjetër se çfarë është ajo, ndërsa njerëzit kanë duart e tyre të plotë. Me një mendim pak dhe hulumtim, jeta e qenve dhe njerëzve të tyre mund të jetë shumë më e lehtë dhe më të kënaqshme. Por që nuk kërkojnë disa të kuptuarit e psikologjisë dhe emocioneve vet e dikujt, disa menduar rreth ku ne jemi në jetën tonë dhe si qentë tanë të përshtaten në. Jim, një gjuetar që jeton pranë meje në veri të Nju Jorkut, mban tre Beagles në një stelë të madhe 360 ditë në vit. Ato shfaqen për disa orë të mëngjesit në pesë ditë të tjera për të ndjekur ndeshjen. Ata kalojnë shumë kohë duke pritur, por kur vjen koha e tyre, ato të xhiruar nga lukuni dhe në pyll. “Ata janë qentë të mëdha,” thotë Jim, i cili nuk e ka quajtur madje ato.

A ai si të paturit e tyre? E pyeta një herë. “Kur ata e bëjnë punën e tyre të bëj,” ishte përgjigja e tij. Ndjehem reflexively keq për qentë kur kam përzënë nga, sidomos kur unë konsideroj qentë e mia’ Jetët pampered, por qentë Jim, ndërsa ata janë me zë të lartë, nuk duket të dinë se ata janë të privuar. Jo të gjithë qentë mund të jetojnë në këtë mënyrë. Por beagles Jim demonstruar përshtatshmërinë befasuese e qenve. Ata janë atje për të gjuajtur, periudhë. Jim ka një grua dhe katër fëmijë, të cilit ai i kushtoi, dhe ai është i zënë me firmën e tij të ndërtimit; ai nuk ka nevojë për qentë për të qenë hobi të tij apo të besuarve të tij. Një herë në ditë, ai drejton për të kolibe me një kovë të mishit dhe të lëna dhe hedh përmbajtjen në kolibe. Për Krishtlindje, ai shton një kovë me biskota. Ata marrin të gjitha të shtëna e tyre, dhe shoh një veteriner në qoftë se ata janë të sëmurë. Të beagles kurrë nuk kanë qenë brenda shtëpisë së tij. Ai flet prej tyre me krenari dhe dashuri, por ata janë mjete, si një stërvitje apo një pushkë të re, njerëz nuk e vegjël, madje as me të vërtetë kafshët shtëpiake në kuptimin bashkëkohor. Megjithatë qentë duken përmbajtjen dhe i shëndetshëm. Jim di saktësisht pse ai dëshiron t'i. Ata e kuptojnë rregulla të thjeshta dhe, që nga qentë mungon vetëdija njerëzore të kalimit të kohës, nuk e di se sa kohë ata të shkojnë në mes gjuan. Ajo nuk mund të jetë mënyra shumë prej nesh do të dëshironi të keni qentë, por qartësia e tij në lidhje me llojet e qenve ai dëshiron dhe pse duket për të punuar mirë për të gjithë të përfshirë.

Pastaj ka Andrea, një artist i cili jeton në një fermë të pesëdhjetë-acre në Vermont. Për arsye të ndryshme komplekse, ajo është dhënë deri në idenë e burrave, martesë, një familje; vend, ajo kërkoi nga një grup Collie shpëtimit. Ajo, shumë, kuptuar saktësisht pse ajo donte një qen, dhe lidhja ajo është formuar me të saj duket për të bërë që të dy të lumtur.

“Unë nuk kam qenë me fat me marrëdhënie, të paktën jo akoma,” thotë ajo. “Por Whisper dhe unë adhuroj njëri-tjetrin. Unë të argëtohen aq shumë me të, dhe ajo më jep aq shumë rehati dhe dashuri. Unë shpresoj se ajo 's një urë në një tjetër marrëdhënie, por në qoftë se ajo nuk është e, Unë do të jetë në rregull.”

Nuk është për mua të them dhe në të vërtetë unë nuk mund të vërtetë të vendosë nëse Andrea bërë një zgjedhje e mençur apo shëndetshme. Por ajo mendonte në lidhje me motivet e saj, për mënyrën se si një qen do të përshtaten në jetën e saj, dhe ajo mori një vendim konsiderohet.

“Sepse fëmija im i është lutur për një” është, nga ana tjetër, zakonisht një arsye dyshuari për të marrë një manar. Është një refren i zakonshëm, por qentë e bleu si surpriza e Krishtlindjeve për të kërkuar fëmijët shpesh kanë një kohë të përafërt të saj. Premtimet merrni bërë dhe e harruar; Interesi në majat njeri i panjohur, pastaj ikën.

Jo gjithmonë. Një fqinj dymbëdhjetë-vjeçar i imi kërkoi një zagar të artë vitin e kaluar për Krishtlindje dhe prindërit e tij u pajtuan, me kusht që Jeremy marrin përgjegjësi për të. Ndoshta ata kishin besim se ai në fakt do të sepse ai do të provuar tashmë angazhimin e tij me të ushqyerit e peshkut të tij dhe pastrim nga kafaze lloj brejtësi.

Në çdo rast, Jeremy bën të kujdeset për Clancy. Ai ecën atë para dhe pas shkollës, ushqen atë, brushat atë, e merr atë në klasat e trajnimit çdo e shtunë. Çdo ditë pas shkollës, Jeremy dhe Clancy trajnuar së bashku. Qen ka mësuar për të ardhur kur i quajtur, për t'u ulur, qëndroj, dhe shtrihem në komandë. Njerëzit në zonat rurale të njohur me programet e 4-H di se si të shëndetshme mund të jetë për fëmijët për të marrë përgjegjësinë për kafshët. Njerëzit në fëmijë- dhe qen-çmendur rrethinat ku sundimi shpesh duket të jetë, më të vogla oborr, më e madhe qen e di se si e pazakontë është. Për Jeremy, duke marrë një qen të duket si një gjë pozitive; ai e mbajti fjalën e tij, ose ndoshta prindërit e tij mori hapin e pazakontë të këmbëngulur që ai të mbajtur atë. Sido që të jetë, Unë e kam hasur disa fëmijë si ai. Prindërit, ruhem: dikush në një familje ka për të marrë përgjegjësinë primare për një qen, dhe në qoftë se fëmijët nuk bëjnë, Mami apo Babi ka për të hap në.

Prindërit shpesh japin fëmijët e tyre të gjërave që ata mendojnë se janë të mira për to telefonat celularë, kompjutera, Qentë pa menduar shumë rreth asaj se si këto gjëra do të përdoren ose të trajtohet pas blerjes.

Pra, pse nuk ju duan një qen?

Nëse përgjigje, pjesërisht, rrjedh nga një histori komplekse emocionale (siç është sigurisht rasti me mua), sigurohuni që ju të kuptoni dhe të rrahë vetëm atë që është që ju jeni duke kërkuar për një manar. Pavarësisht zakonin tonë të qenve anthropomorphizing, ata nuk e kuptojnë atë që ne jemi duke menduar dhe nuk mund të kuptojë nuancat e roleve emocionale ne ndonjëherë pyet ata për të mbushur. Ata nuk mund të sillen amiably nga përkufizimet tona, nëse nuk zgjidhet siç duhet, ushtrohet, dhe të trajnuar. Që pritjet tona janë zakonisht shumë më tepër i lartë, ne të bëhet lehtësisht i zhgënjyer apo të zemëruar. Ka dëshmi të konsiderueshme që ne jemi duke krijuar problemi qentë biters, chewers, barkers, neuroze në nevojë për ilaqet kundër depresionit. Kjo ndodh pjesërisht për shkak se kaq shumë njerëz të merrni qentë e gabuar në kohë të gabuar për arsye të gabuara. Ka një komponent moral për të marrë mbi një qen. Edhe pse ata nuk janë të aftë për të proceseve të mendimit të nivelit të lartë, Qentë me siguri kanë emocione. Ata përjetojnë dhimbje dhe humbje, frikë dhe dashuri. Kjo i ka dhënë atyre dhe kafshëve të tjera disa këmbë moral ndërmjet njerëzve të ndërgjegjes. Ajo nuk mund të bëjnë ato ekuivalentin e fëmijëve, por ajo na e imponon që të mendojnë për mënyrën se si ne i trajtojmë ato. Por çdo qen nuk është për të gjithë. Unë nuk e pranoj në rritje, i nxitur politikisht idenë se çdo qen është po aq meritë e shpëtimit, që të gjithë qentë janë në thelb njësoj në përshtatshmërinë e tyre për të tensionuar tonë, i mbushur, Mjedisi kontestuese njerëzor. Unë nuk e gjej që të jetë e vërtetë. Qentë janë ferociously ideosinkretik, ndryshme wildly në varësi të racës, gjenetikë, Përvoja pjellë, trajtim, dhe mjedisi. Disa janë të qeshur dhe të qetë, edukuar për temperamentin, dhe disa janë të dhunshëm, edukuar dhe të trajnuar për gjueti ose luftë. Pak prej nesh kanë aftësitë e trajnimit apo kohë për të ndryshuar të gjitha ato sjellje. Zgjedhja e gabuar e qenit mund të provojë një makth për ju, familja juaj, dhe komuniteti juaj; një e drejtë, një gëzim.

Disa qentë duhet të punojnë, disa jo; disa do të fshehin nga bubullima, ndërsa të tjerët nuk do edhe atë njoftim; disa njerëz e urrejtjes në kapele dhe bikes tjerët ndjekje. Ju nuk mund gjithmonë të dini këto oddities në paraprakisht; të gjitha arsye më shumë që të vazhdojë me kujdes.


Mbrapsht në krye ↑

© Copyright 2020 Data My Pet. Made me nga 8përshpejtojnë Studio